Openingshandeling baggeren Boterdiep vanaf het water

Vrijdag 22 september 2017

Eemshaven- Woensdag zijn we door het Waterschap Noorderzijlvest gevraagd om met genodigden te varen om het baggeren van het Boterdiep bij Uithuizen te openen.

Onze twee rib’s en de sloep te water in het Boterdiep bij Uithuizen om vanaf daar richting Doodstil te varen. Hier werd de openingshandeling van het baggeren gedaan op de cutterzuiger die de klus moet uitvoeren.

Naast de boten hebben wij tezamen met Lunchroom de Blink de catering verzorgd voor de genodigden. Iedereen kon onder de partytenten genieten van een heerlijke kop koffie of thee met cake voor de openingshandeling. Na het varen was er een warme borrelhap verzorgd om de opening te vieren.

Baggeren van het Boterdiep
Met het baggeren wordt de aan- en afvoer van water door het Boterdiep verbeterd en hiermee zal ook tevens de waterkwaliteit worden verbeterd. Het Waterschap Noorderzijlvest start met het baggeren tevens een pilotproject genaamd ‘gebruik overstortbagger’. Een deel van de bagger, wat wordt gewonnen uit het Boterdiep, zal in een depot worden gestort waarna de bagger gedurende een jaar wordt opgeslagen en gemonitord met name op achtergebleven medicijnresten en ziektekiemen. Indien de bagger na dit jaar van voldoende kwaliteit is, zal het worden gebruikt voor andere projecten zoals de versterking van dijken.

Het baggeren zal worden uitgevoerd door een cutterzuiger van het bedrijf JP Schilder BV uit Ursem. De openingshandeling werd woensdag gedaan door Douwe Hollenga, lid van het dagelijkse bestuur van het Waterschap Noorderzijlvest, en Harald Bouman, wethouder van de Gemeente Eemsmond. Met de cutter aanzetten en naar beneden laten zakken hadden de twee heren het baggeren officieel geopend.